Bacaan Santai |

Sunday, 20 January 2013

Andai indah itu milik ku



Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/2.8 | 1/160s | ISO 100

Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/2.8 | 1/60s | ISO 400

Hancus bunga-bungaan malam ini dikerjakan abg long. Mata dah macam garfields. Patut la masta2 dan otai berbicara, "Jika ketat mata mencengkam minda, usah dikau bermain dengan photoshop secara paksa".

Terimalah karya penuh kemengantukan dari abg long untuk semua menghayati dan mentuntasi kebesaran Ilahi.

"Daripada keelokkan Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang tidak berguna padannya" [Iman Syafie]

Dari Dia kita datang, kepada DIA kita pulang.

Jazakallaah




Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Saturday, 19 January 2013

::Kebanggaan Kami::



550D |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/3.5 | 1/160s | ISO 100

Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/3.5 | 1/160s | ISO 100

Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/3.5 | 1/320s | ISO 100


5 PRINSIP RUKUN NEGARA
  1. Kepercayaan kepada Tuhan
  2. Kesetiaan kepada raja dan negara
  3. Keluhuran perlembagaan
  4. Kedaulatan undang-undang
  5. Kesopanan dan kesusilaan.
Cool dan sweet rukun ini. Namun begitu, di alam nyata kita dapat lihat bahawa ramai dalam kalangan kita yang mengadaikannya.




Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Mekar Bersama Rindu Dihati



550D |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/2.8 | 1/125s | ISO 100

550D |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/2.8 | 1/400s | ISO 400

Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM |  FL 50.0mm | f/2.8 | 1/125s | ISO 100

Snap bunga-bungaan yang berkeliaran tumbuh sekitar kaurters penginapan. Sesungguhnya kita manusia telah dicipta oleh Allah SWT memang teramat suka akan keindahan.

Namun, adakah kita sering memuji dan senantiasa mensyukuri setelah melihat keindahan pemberian ilahi?

Sekadar renungan bersama,
"Sesiapa yang diberi mata @ kecantikan @ pujian @ ilmu, kemudian ia tidak bersikap merendah diri nescaya hal itu membuatnya binasa di hari kiamat kelak" [Al-Hadis]


Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Wednesday, 16 January 2013

Menuju Nur Ilahi






Panorama indah ni berlaku di Bandar Sri Bandi, Kemaman masa abg long on the way pulang dari Bandar Chukai. Moment sebenar memang cun abis. Dapat kat abg long yang newbies kobis ni macam gini la jadinya. 

Lupa nak bawa dslr hari gambaq ni diambil.  Ni abg long amik pakai telefon smartphone Samsung je. Edit pakai cs3+dpp.



Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Saturday, 12 January 2013

Aku & Dia Berpisah Tiada



Kumira Murahan |  Tamron 18-200mm |  FL 200.0mm | f/5.6 | 1/800s | ISO 400 

Gambaq ni abg long snap masa tengah layan mata yang ketat. Bila nampak je mahkluk ini terus mata jadi segar bugar. Ntah kuasa apa yang tetiba bagi abg long satu perasaan yang sungguh sedap. 


Snap kat kawasan sekitar sekolah ni. Masa ni tengah layan bebudak tahun satu tengah berkarya (mewarna logo sekolah), sementara depa duk berkarya dengan tugasan depa, abg long amik peluang berkarya sama....cuma cara kami sahaja berbeda.

Moment gambaq ni bagi abg long terlalu sentimental......Bagi abg long la....Bagi angpa tak tau la pula, maklum la kan....citarasa kita berbeda.


Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Friday, 11 January 2013

Disebalik renungan



Kumira Murahan |  Tamron 18-200mm |  FL 84.0mm | f/5.6 | 1/15s | ISO 100 


Boleh pandang-pandang 
Jangan pegang-pegang 
Duduk renggang-renggang 
Bertambah sayang....



Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Thursday, 10 January 2013

Lonely [Part Two]



Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM|  FL 50.0mm | f/1.4 | 1/1250s | ISO 100 

Kelopak rindu berkembangan. 
Sesungguhnya peluang tidak pernah memberi ruang untuk kita berdada lapang. 


Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Wednesday, 9 January 2013

Lonely [part One]



Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM|  FL 50.0mm | f/1.4 | 1/1250s | ISO 100 

Gambaq ni abg long amik ketika kebosanan melingkari diri. Masa ni duk tengah menjalankan tugas shoot aktiviti program Transisi Murid Tahun Satu. Ntah kenapa tetiba time ni abg long terasa teramat-amat lose.....Jiwa dan perasaan terasa bagai kosong (Kosong...Kosong...Kosong by Najwa Latif....HaHaHa..).

Rerumput ni bebas menghirup gas karbon dioksida dengan rakan-rakannya di sebelah Dewan Limbong. Nama spesifik rerumput ni masih belum abg long ketemui. Kalau angpa tau boleh la kongsi mongsi bersama.

Lonely.....Sepi Aku Sendiri...(layan jiwang)


Jazakallah

Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Thursday, 3 January 2013

Work And Relax



Kumira Murahan |  Canon EF50mm f/1.4 USM|  FL 50.0mm | f/4.0 | 1/60s | ISO 100 | cs3+Nik
Kumira Murahan | Canon EF50mm f/1.4 USM|  FL 50.0mm | f/4.0 | 1/250s | ISO 800 | cs3 + Nik
Kumira Murahan | Canon EF50mm f/1.4 USM|  FL 50.0mm | f/6.3 | 1/80s | ISO 100 | cs3 + Nik

Kumira Murahan | Canon EF50mm f/1.4 USM|  FL 50.0mm | f/4.0 | 1/1250s | ISO 100 | cs3 + Nik

Gambar ni abg long ambil masa pergi melawat ke tempat limbungan membaikpulih kapal milik majikan sahabat abg long di Mehrang, Kuala Terangganu. Di sini ditempatkan puluhan kapal yang sedang dan akan dibaikpulih sementara menanti musim tengkujuh berakhir.

Terdapat juga sebuah kilang tempat membuat kapal di sini. Kawasan limbungan kapal ini dikelilingi pohon-pohon bakau yang menghijau.


Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka

Tuesday, 1 January 2013

::Penunggu Setia::



Kumira Murahan | FL 15.0mm | f/14 | 0.4s | ISO-100 | cs3+nik

Sunset at Benteng, Kuala Besut, Terengganu



Memberi dan menerima hanya kerana ALLAH SWT | Sila LIKE dan SHARE jika suka